Wednesday, August 6, 2008

Για το 1ο Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών όπου όλοι θεωρούν υποχρέωση τους να περάσουν από την διαδικασία που γενικώς περιλαμβάνεται στην φράση « πάω διακοπές».

Αυτό λίγο πολύ σημαίνει ότι για να μπορέσει ο μέσος Έλληνας ( και πολύ πιθανό και διεθνώς όλοι οι Πολίτες ) να έχει την αίσθηση ότι επιτέλους μπορεί και του επιτρέπεται να ξεκουραστεί πρέπει :

1. να έχει μαζέψει ένα ικανό κεφάλαιο ρευστού ( συνήθως περίπου το 40% του ετήσιου εισοδήματος του ) χώρια τα στάνταρ τρέχοντα έξοδα όπως λογαριασμοί, ασφαλιστικά ταμεία, δόσεις, κλπ.

2. να έχει οργανώσει την μετακίνηση και διαμονή σε συγκεκριμένα θέρετρα.


3. να έχει εξασφαλίσει συμμετοχή φίλων στην συγκεκριμένη εξόρμηση.

4. να έχει ανανεώσει / αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ρουχισμό, σώμα, εμφάνιση ώστε να αισθάνεται ότι μπορεί να εμφανιστεί δημοσίως.

5. να έχει εξασφαλίσει διαμονή / συντήρηση για το σπίτι και τα τυχόν κατοικίδια.


Στην περίπτωση που διαθέτει εξοχική κατοικία, συν τα παραπάνω θα πρέπει όταν πρωτοπάει κάθε φορά να κάνει γενική συντήρηση, καθαρισμό να επιβλέψει τυχόν επισκευές και γενικώς να δουλέψει κάποιες μέρες για να ‘ ανοίξει το σπίτι’ πριν μπορέσει να δικαιολογήσει στον εαυτό του ότι μπορεί να καθίσει και να ξεκουραστεί. Έχοντας υπ’ όψη ότι ο μέσος όρος άδειας είναι από μία εβδομάδα έως 15 ημέρες, οι καθαρές μέρες ξεκούρασης είναι πολύ λιγότερες και η κούραση που συσσωρεύεται πριν αυτές είναι αυξημένη και πολύ απαιτητική.

Συνεπώς, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι η διαδικασία των διακοπών ( που η λέξη υπονοεί ότι είναι διακοπή από την εργασία ) είναι πολλές φορές πολύ πιο κουραστική από την καθημερινή ρουτίνα.

Τι είναι λοιπόν αυτό που τις κάνει τόσο ελκυστικές ;

Κατ’ αρχάς η αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι εργασία ( δηλαδή, υποχρεωτική εργασία που εμείς δεν την έχουμε διαλέξει ). Επίσης, είναι η αλλαγή παραστάσεων και η δυνατότητα πρόσβασης σε μέρη και εμπειρίες οι οποίες δεν είναι συνήθεις στην περιοχή που μένουμε.

Όμως πολύ πιο δυνατά από όλα αυτά είναι η δύναμη που εμείς πιστεύουμε ότι παίρνουμε σε κοινωνικό επίπεδο :

Η δυνατότητα να απαντήσεις στην ερώτηση του κοινωνικού σου κύκλου « Πού θα πάτε διακοπές ;» με κάποια απάντηση του τύπου « Φέτος θα πάμε ….. » αντί για το άκρως ταπεινωτικό « Φέτος θα μείνουμε εδώ / Θα πάμε στο χωριό » αξίζει αρκετά στον ανασφαλή άνθρωπο ώστε να περάσει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία η οποία μπορεί να του στοιχίσει πολύ παραπάνω από απλή κούραση ( όπως σε περιπτώσεις δανείων διακοπών που αργότερα δεν μπορεί να πληρώσει ), απλώς επειδή θα αισθανθεί ότι δεν θα τον απορρίψουν τα μέλη του λεγόμενου κοινωνικού του κύκλου.

Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ότι όλη αυτή η διαδικασία στοχεύει στην ξεκούραση και αναπλήρωση δυνάμεων όπως θεωρητικά λέγεται.

Και τι θα ήταν πραγματικές διακοπές ;

Πραγματικές διακοπές θα έπρεπε να συνεπάγεται αυτό το οποίο λέει η λέξη : Διακοπή διαφόρων διαδικασιών και πραγμάτων τα οποία μας προκαλούν κούραση ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ Η΄ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.

Και πώς γίνεται αυτό ;

Κατ’ αρχάς δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας κατά την διάρκεια των διακοπών με επιπλέον ή παρόμοιες πιέσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ( π.χ. αν καθημερινά έχουμε την έννοια ότι πρέπει να συντονίσουμε άλλους συναδέλφους στο γραφείο ή άλλα άτομα, ή πρέπει να υπακούσουμε σε εντολές ανωτέρων, να συνωστιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για την κατάκτηση κάποιας θέσης / προνομίου / εφοδίου / κλπ, αυτά δεν θα πρέπει να μετουσιωθούν σε αντίστοιχες έννοιες και επιδιώξεις κατά την διάρκεια των διακοπών ).

Επίσης, δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με πρόσθετα άγχη ή να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε άγχη με τρόπο που γνωρίζουμε σίγουρα ότι θα μας παρουσιαστεί μετά την λήξη των διακοπών.

Θα πρέπει πάση θυσία οι διακοπές μας να διέπονται από ενθουσιασμό αλλά και ηρεμία και οι δραστηριότητες σε αυτές να είναι αυτές που πραγματικά αρέσουν σε εμάς και όχι αυτές που το κοινωνικό σύνολο θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να λαβαίνουν χώρα κατά την διάρκεια των διακοπών ( πολύ εύκολα θα κρίνετε και ανακαλύψετε ποιές δραστηριότητες είναι αυτές εάν αναρωτηθείτε τι κάνετε όταν δουλεύετε ‘ και χαραμίζετε χρόνο’ και τι είναι αυτό που και η σκέψη του μόνο σας ξεκουράζει, και όταν το έχετε κάνει αισθάνεσθε γεμάτοι από ενέργεια ακόμα και εάν το σώμα είναι κουρασμένο ).

Θυμηθείτε : το ποιο μεγάλο πράγμα από το οποίο πρέπει να πάρουμε διακοπές είναι η πίεση των άλλων, των φίλων, των κοινωνικών ‘ πρέπει’ και των στερεοτύπων του τι πρέπει να γίνεται στις διακοπές αντί του τι θέλουμε να γίνεται στις διακοπές.

Πρίν το συζητήσουμε στο επόμενο editorial σκεφτείτε :

1. ποιός ωφελείται πραγματικά από την διαδικασία των διακοπών ;
2. ποιός βγαίνει πλουσιότερος σε χρήμα και κοινωνική δύναμη από αυτή τη διαδικασία ;
3. ποιός πραγματικά ξεκουράζεται και ποιός συσσωρεύει περισσότερα βάρη στα ήδη υπάρχοντα της προηγούμενης χρονιάς ;
4. εν τέλει τι θα ήταν οι ιδεώδεις διακοπές για όλους ;


Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε αλλά εάν μας δώσετε τις δικές σας απαντήσεις θα αναφέρουμε παραδείγματα πολύ πιο άμεσα.

No comments: